Jak masz kanał to zrobisz to sam, ściągasz dekiel skrzyni, potem dwa pierścienie osadcze i koła, zakładasz nowe zakładasz pierścienie, uzupełniasz olej, który zleciał (wskazana wymiana całego na nowy I cieszysz się jazda
Graty masz tutaj Zobacz ofertę: Komplet kół + łożysko auta grupy VW 5 bieg 37:50 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7260551090
ja właśnie dostałem i w środę przy okazji rozbierania skrzyni zeby wymienić bolące wszystkie skody i Vw łożysko poproszę majstra zeby podmienił mi koła 5 biegu. Generalnie da sie to zrobić podobno bez zdejmowania skrzyni, wystarczy zdjąć dzieł i zrobić podmianke.
Tak jak wołem ja w środę wyciągam skrzynie, wymieniam łożysko, podmienię koła 5 iegu, wymienię olej a w piątek robię trasę 450 km to wszystko sie okaże i dam znac
Nie kombinuj wstawiaj 0.74 i ciesz się z ciszy i spokojnej jazdy. Ostatnio robiłem trasę Rzeszow-Katowice po A4. Prędkości autostradowe w aucie cisza, spalanie gazu ok. 8.5 l/100 czego chcieć więcej?
No niby tak ale we wcześniejszych postach ktoś pisał że ta wymiana owszem coś daje ale nie wiele.
A może ktoś życzliwy sprawdzić w Etce czy te zębatki od Tourana (6bieg) wejdzie do tej skrzyni?
A może ma ktoś jakieś dojścia żeby szybko załatwić zębatki a nie czekać 3 tygodnie
Z góry dziękuje
Jescze nie dzwoniłem do tego gościa bo ja chyba bede sie jednak skłaniał do przełożenia 0,74. Mieszkam w mieście i okolice to teren górzysty wiec przełożenie 0,67 chyba sobie odpisze bo nigdy bym 5 nie wrzucił.
Chyba ze ktoś jeszcze coś ciekawego podpowie jesli chodzi o to przełożenie i elastyczność przy mniejszych prędkościach.
obecnie mam skrzynie JHT jak wyglada mod w tej skrzyni bo gdzieś czytałem ze nie ma problemów bo te skrzynie praktycznie wszystkie sa takie same.
I tu masz racje...najmniesza gorka uniemozliwia jakiekolwiek przyspieszanie na 0,67 (jezdzilem cala zime w gory i przetestowalem to dokladnie) jak konczy sie autostrada to koniec tej V-ki
do tego masz duzo tansze graty.
Czyli ja zostaje chyba przy 0,74. A ty kolego adi007 sprawdź ta aukcje o której pisałem stronę wcześniej z tym przełożeniem 6 biegu od Vw. Moze gość mnie nie zrozumiał.
Właśnie głównie kręcę się w okolicach miasta! Raz na jakiś czas 200 km autostrada do Katowic, w wakacje nad może i 1 na jakiś czas Wrocław-warszawa! Wiec wychodzi żądło ta trasa! Choć w trasie to 0,67 to z tego co czytam bajka
Jeśli rzadko jeździsz długie trasy to 0.74 Ci wystarczy.
Co do tej zębatki z Turana to jeśli masz wszystko przygotowane do wymiany, to jak części przyjdą, a nie będą pasować to towar zakupiony przez internet zawsze możesz zwrócić bez podania przyczyny
Wiec dzwoniłem do pana z Allegro i pytałem czy biedzie pasować to przełożenie 6biegu na miejsce 5. Powiedział ze nie mozna mylić 6 z 5 bo to zupełnie inne przełożenie. Zastanawiam sie tylko czy mnie zrozumiał o co mi chodziło.
ja chyba bede kombinował jednak z 0,74
Jescze nie dzwoniłem do tego gościa bo ja chyba bede sie jednak skłaniał do przełożenia 0,74. Mieszkam w mieście i okolice to teren górzysty wiec przełożenie 0,67 chyba sobie odpisze bo nigdy bym 5 nie wrzucił.
Chyba ze ktoś jeszcze coś ciekawego podpowie jesli chodzi o to przełożenie i elastyczność przy mniejszych prędkościach.
obecnie mam skrzynie JHT jak wyglada mod w tej skrzyni bo gdzieś czytałem ze nie ma problemów bo te skrzynie praktycznie wszystkie sa takie same.
Witam wszystkich. Prześledziłem cały wątek. Poczytałem, pomnożyłem podzieliłem. Wszystko w temacie niby jasne ale jedno pytanie mam. Założyć przełożenie 0,74 i wszystko gra ale czy mozna założyć koła 0,67 z 6 biegu od VW na 5 bieg octavi. Znalazłem taka aukcje i zastanawiam sie co wybrac
Zobacz ofertę: Komplet kół zębatych 6-tego VW Touran 35:52 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6738372826
Zobacz ofertę: Komplet kół + łożysko auta grupy VW 5 bieg 37:50 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7260551090
bede wdzięczny za pomoc. W przyszłym tygodniu mechanik wyjmie skrzynie aby wymienić łożysko w skrzyni wiec myśle zeby odrazu przełożyć ten 5bieg.
Coś się dowiedziałeś może na temat tych kół?
Ja dostałem odpowiedź od aso cena trochę powala ok. 1400 zł i wszystko na zamówienie czas oczekiwania 3 tygodnie.
Moim zdaniem ta szóstka 35-52 z Turana to to samo co piątka 35-52 ze Skody, ale najlepiej to zadzwoń do sprzedającego i upewnij się.
Nie od dziś wiadomo że VW zmienia tylko numery części, a część ta sama
Witam wszystkich. Prześledziłem cały wątek. Poczytałem, pomnożyłem podzieliłem. Wszystko w temacie niby jasne ale jedno pytanie mam. Założyć przełożenie 0,74 i wszystko gra ale czy mozna założyć koła 0,67 z 6 biegu od VW na 5 bieg octavi. Znalazłem taka aukcje i zastanawiam sie co wybrac
Zobacz ofertę: Komplet kół zębatych 6-tego VW Touran 35:52 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6738372826
Zobacz ofertę: Komplet kół + łożysko auta grupy VW 5 bieg 37:50 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7260551090
bede wdzięczny za pomoc. W przyszłym tygodniu mechanik wyjmie skrzynie aby wymienić łożysko w skrzyni wiec myśle zeby odrazu przełożyć ten 5bieg.
Adi007 zadzwoń do działu części ASO w Gliwicach. Pracuje tam teraz człowiek, który sprzedawał mi zębatki w moim mieście - bo tu prowadził sklep z częściami do VAG. Ogarnięty chłop i to ściągnie od ręki. Poproś o rozmowę z byłym właścicielem sklepu "Carman".
możliwe. ja na obecnie 0.81 v max to licznikowe 190km/h=5900obr z czego penwie z 10km/h należy odjąć z błędu licznika. golf 5 1,6 8V
Chyba długo tak nie pędziłeś...
Niektórzy mogliby pomyśleć że na 0,67 przy 5900 obr będą mieli 220km/h, Teoretycznie możliwe, ale ten silnik już nie ma mocy. (ogólnie mod jest żeby szybciej jechać i mieć ciszej w kabinie...bo ten silnik nie dość że głośny to przy wysokich obrotach lubi brać olej
Dobrze zrozumiałem że ten komplet kół http://allegro.pl/komplet-kol-lozysk...154821042.html to jest przełożenie 0,74 a nie 0,67?
Jakie dokładnie koła trzeba kupić żeby mieć przełożenie 0,67 bo już sie trochę zamieszałem?
To jest 0,74 za 600pln ...ja kupowalem w niemczech za ~ 300eur (1300pln) ale 0,67..podobne kwoty krzyczeli w ASO+dlugie czekanie...jak komus sie uda znalesc 0,67 tez za 600 pln od Pana Masiero to chwala mu (ja nie znalazlem i moze sie od tego czasu cos pojawilo)
A od siebie dodam ze 190 km/h to chyba max co sie da wycisnac na 0,67....nie ma juz mocy zeby pokonac opory powietrza.
możliwe. ja na obecnie 0.81 v max to licznikowe 190km/h=5900obr z czego penwie z 10km/h należy odjąć z błędu licznika. golf 5 1,6 8V d7O1SfD.jpg
Zostaw komentarz: